Overslaan en naar de inhoud gaan

Blauwborst Luscinia svecica

Foto: Hans van der Meulen

Indeling

Luscinia [genus]
(3 soorten in totaal / 2 gevestigd)
svecica [soort] (2/1)

Herkenning
14 cm. Lijkt op roodborst in structuur en gedrag. In vlucht vallen de rossige staartzijden op de overigens donkere staart op. Mannetje in zomer heeft blauwe borst, die gescheiden is van crèmekleurige onderdelen door zwarte en roodbruine dwarsbanden. In gebied komen twee ondersoorten voor: één met witte vlek in blauw (L. s. cyanecula) in Centraal-Europa, de andere met rode vlek (svecica) in Noord-Europa. In het najaar met bleke keel, vaak wel met enig blauw. Vrouwtje heeft wittige borst, donkere borstband en donkere streping op zijborst, maar vaak met enig blauw en rossig. Bovendelen aardbruin, kop met duidelijke, witte wenkbrauwstreep. Juveniel lijkt sterk op juveniele roodborst, maar is donkerder en te onderscheiden door de rossige staartbasis. Nestelt op de grond tussen dichte vegetatie. Zingt vaak ook 's nachts.

Verspreiding en voorkomen
Verspreidingsgebied omvat Europa, Azië en Alaska. In Nederland vrij talrijke broedvogel, wegtrekkend.

Biotopen
Natte gebieden met veel struiken en bomen als wilgen, vlier en berken. Ook vaak in dichtgegroeide sloten.

Voedsel
Voornamelijk ongewervelden, maar eet ook bessen en zaden. Foerageert op de grond of laag in vegetatie.

Eieren
Aantal eieren in legsel meestal 5-7, soms 9. Buikig. Glad en enigszins glanzend. Lichtgroen, blauwachtig-groen of blauw. Bezet met zeer fijne spikkels en vlekjes of licht roodachtig-bruin getint. De tekens zijn vaak slecht begrensd en geven een totale roestige tint aan een deel of aan de stompe pool. Formaat 18,8 x 14,1 mm.

Geluiden
Roep scherp 'tak', zacht 'whiet' en gutturaal 'turrrk'. Zang muzikaal en gevarieerd, lijkt wel op nachtegaal, boomleeuwerik of bosrietzanger, maar is hoger, zwakker, minder gevarieerd, doorspekt met metalige geluiden en sprinkhaanachtige tonen. Imiteert veel. Begint de zang vaak laag in een struik of boom en klimt, al zingende, steeds hoger tot vlakbij de top, en vliegt vervolgens naar beneden of een andere boom in zangvlucht.

Publicatie