Overslaan en naar de inhoud gaan

Exoten in Nederland

Eerste langstaartklauwier voor Nederland

admin - 2 november 2011
Langstaartklauwier (Lanius schach erythronotus). Oude vuilnisbelt Den Helder, 31 oktober 2011
/ Foto:
Cock Reijnders

Op 31 oktober 2011 ’s ochtends ontdekte Johanna van Dillen-Staal een langstaartklauwier vanaf het grindpad bij de oude vuilnisbelt, halverwege Den Helder en Julianadorp. Eerst was het nog niet helemaal duidelijk om wat voor klauwier het ging. Nadat er meer vogelaars ter plaatse verschenen, en de vogel bovendien een tijdje vol in de zon te bekijken was, werd twijfel zekerheid: dit was een langstaartklauwier ( Lanius schach), de eerste voor Nederland, de vierde voor Europa! Gedurende de dag hebben zo’n driehonderd vogelaars de vogel goed kunnen bewonderen. Hij trok zich van de commotie niets aan en verschalkte voor hun neus op zijn gemak een muis.

De langstaartklauwier komt voor in Centraal- en Zuid-Azië. Er zijn verschillende ondersoorten, die niet alle trekken. Het exemplaar dat bij Den Helder werd gezien is van de ondersoort L. schach erythronotus . Deze langstaartklauwieren broeden in Noordoost-Iran, Turkmenistan, Afghanistan, Zuid-Oezbekistan, Zuid-Kazachstan en Kirgizi ë. In de winter trekken ze naar India. Waarschijnlijk heeft deze vogel tijdens de trek ergens een verkeerde afslag genomen en is van zuidoost naar noordwest gevlogen in plaats van andersom. Het was een eerstejaars, ongeveer vijf maanden oud.

Langstaartklauwieren jagen in open veld met struikgewas, waar ze insecten vangen (vooral kevers) en soms een klein zoogdier, vogel of reptiel. Omdat klauwieren niet zulke goede grijppoten hebben als roofvogels, prikken ze hun prooi op een doorn om deze beter te kunnen bewerken. Bij een overdaad aan prooien wordt een doornstruik op deze manier als voorraadkast gebruikt.

De oude vuilnisbelt bleek eerder al een goede plek te zijn voor het vinden van klauwieren, want er zijn ook al eens een klapekster L. excubitor, een roodkopklauwier L. senator en een Daurische klauwier L. isabellinus gezien. De drie eerdere Europese waarnemingen van een langstaartklauwier waren in Zweden, Schotland en Denemarken.

Lees verder:

Het volledige verslag is te vinden op Dutchbirding.nl: http://www.dutchbirding.nl/news.php?id=687

Auteur: Karen Bosma (met dank aan Kees Roselaar, Guido Keijl en André van Loon)